Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Vermogensopbouw door Michel van Dam

In de UK beleggen ze wél

Wat zijn wij Nederlanders toch een raar volk. Uit een recent onderzoek van het Nibud blijkt dat we liever geld op onze spaarrekening zetten dan dat we onze schuld daarmee aflossen. En we staan liever rood op onze betaalrekening – tegen een hele hoge rente – dan dat we het saldo tijdelijk aanvullen met geld van onze spaarrekening. Bij beleggen wint de emotie het ook meestal van de ratio: beleggen vinden we eng, want daarmee lopen we het risico dat we een deel van dat geld kwijtraken.

Britten minder schuw voor beleggen
Wat maakt nou dat het ene volk blijkbaar veel benauwder is voor het nemen van risico’s dan het andere? Bijna 80% van de Nederlanders gaat liever sparen dan beleggen. Aan de overkant van het Kanaal ligt het juist andersom: de Britten zijn veel minder schuw als het gaat om risico’s nemen en om te beleggen in aandelenfondsen.

“Bijna 80% van de Nederlanders gaat liever sparen dan beleggen. Aan de overkant van het Kanaal ligt het juist andersom”

UK intermediairs zeer actief
Beleggen is niet voor iedereen geschikt. Maar iedereen met een lange termijn spaardoel – 10 jaar of langer – zou het ten minste moeten overwegen, lijkt me. In dat denkproces kan een adviseur uiteraard een cruciale factor zijn. In de UK gebeurt dat ook: intermediairs zijn zeer actief op het gebied van vermogensadvies en hebben een groter bereik bij de consument dan de banken. Gevolg hiervan is ook dat de helft van de inkomsten van de financieel adviseurs voortkomt uit vermogensadvies.

Britten regelen zelf oude dag
De omstandigheden zijn in de UK wel anders dan hier: de pensioenuitkering (‘AOW’) is erg laag en ook vanuit bedrijfspensioenen stelt de pensioenopbouw meestal weinig voor. Werknemers moeten zelf dus wel ‘iets’ regelen voor hun oude dag. Of het alternatief is je hele leven blijven doorwerken. Sparen levert onvoldoende op, dus kiezen veel consumenten in de UK er voor om te gaan beleggen voor hun oude dag.

“Iedereen met een lange termijn spaardoel zou beleggen ten minste moeten overwegen”

Grote verschillen
Eén van de adviseurs die ik in de UK sprak en die zich volledig bezighield met vermogensadvies, gaf aan dat ruim 80% van zijn klanten belegde in fondsen om een pensioenpot op te bouwen. Hij achtte het van groot belang dat klanten met een lange termijnvisie heel nadrukkelijk worden gewezen op de enorme potentiële verschillen in eindopbrengst bij de keuze voor beleggen of sparen. Hij adviseerde overigens niet over individuele aandelen, maar uitsluitend over aandelenfondsen: beleggen in individuele aandelen vond hij te risicovol voor zijn klanten.

Inleg sparen twee keer zo hoog
Na het doornemen van de risico-inventarisatie en analyse overlegde hij met zijn klanten welk bedrag ze wilden opbouwen. De adviseur gaf ze duidelijk mee wat de (waarschijnlijke) opbrengsten zouden zijn bij beleggen in fondsen en bij sparen. En hij wees iedere klant er heel duidelijk op dat de inleg om het doel te bereiken bij sparen vele malen hoger was dan bij beleggen: veelal ten minste 2x zo veel. Hij gaf daarbij ook heel helder aan dat er aan beleggen risico’s kleven en dat de opbrengst onzeker is.

“Sparen levert voor de langere termijn waarschijnlijk niet het gewenste rendement op”

Adviseurs te risicomijdend?
Het zette me aan het denken: doen alle adviseurs dat in Nederland ook zo duidelijk? Of gaat een aantal te gemakkelijk door de bocht als de klant over sparen begint? Te risicomijdend gedrag – nog steeds kiest bijna 80% van de Nederlanders er op dit moment voor om te gaan sparen – levert voor de langere termijn waarschijnlijk niet het gewenste rendement op en doet veel klanten tekort. Ook dat is een aanzienlijk risico. Dus als het om lange termijn investeren gaat: neem de optie om te beleggen in fondsen, die passen bij het risicoprofiel van de klant, dan uitdrukkelijk mee.

Wat vindt u?
Wat vindt u, zijn alle adviseurs duidelijk over risico’s, maar ook over de inleg en opbrengsten bij sparen en beleggen? Of neemt een aantal zelf ook geen risico en laat de klant te gemakkelijk tegen lage rente sparen met als gevolg een (zeker) laag rendement?


2 gedachten over “In de UK beleggen ze wél

  1. Marc vd Zijden

    Het is niet vreemd dat men in de UK meer beleggen. Het engelse volk gokt ook meer dan ons volkje. Beleggen moet zeker als je rendement wil halen. Maar in het verleden zijn er teveel loze beloftes gedaan door diverse aanbieders. Legal heeft zich hier niet schuldig aan gemaakt maar geeft er nu wel last van. Ook de onbetrouwbare overheid is een factor dat mensen terughoudend zijn. Ik zeg, zonder beleggen zal je spaarpot het niet gaan worden.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *